Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Ефективність бобово-ризобіального симбіозу та врожайність зерна сої за використання мікробного препарату та регулятора росту рослин
О. М. Мурач

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Одним із важливих питань у сучасному рослинництві є розробка та впровадження екологічно адаптованих технологій вирощування сільськогосподарських культур. Їх головна особливість полягає в тому щоб максимально адаптувати рослини до умов навколишнього середовища з метою максимальної реалізації генетичних можливостей сучасних сортів та високо гетерозисних гібридів. Але мінливість погодних умов у різні роки вимагає постійного корегування умов розвитку рослин шляхом застосування того чи іншого агротехнічного прийому. До того ж добре відомо, що дія одного і того ж агроприйому за різних погодних умов може забезпечувати не лише однаковий ефект, а навіть мати різну спрямованість дії. Витримати всі складові тієї чи іншої технології вирощування у сільськогосподарському виробництві не завжди вдається. У зв’язку з цим виникає потреба в застосуванні окремих агротехнічних прийомів, які б у найбільшій мірі компенсували можливі втрати врожаю, викликані певною зміною попередніх агротехнічних прийомів або ж строками їх проведення.

В останні роки проведено багато досліджень ефективності використання бактеріальних препаратів. Наукові джерела також стверджують про значні перспективи обробки насіння сої регуляторами росту. Проте інформація щодо можливості поєднання передпосівної бактеризації з використанням стимуляторів росту суперечлива.


Full Text: PDF