Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Вплив режиму використання на врожайність сіяних агроценозів на еродованих схилах в умовах південної частини Лісостепу Західного
В. О. Оліфірович

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Строки і частота скошування травостоїв значною мірою впливають на врожайність сіяних бобово-злакових травостоїв. В умовах південної частини Лісостепу західного на схилах з кислими, невисокої природної родючості ґрунтами протягом 2013–2015 рр. вивчали продуктивність бобово-злакових травостоїв залежно від складу травосумішок та режиму використання. У 2013 р. більш продуктивною, порівняно з контрольною травосумішкою лядвенцю рогатого з тимофіївкою лучною, виявилася травосумішка лядвенцю рогатого з кострицею очеретяною, яка забезпечила збір сухої речовини 6,84–6,99 т/га при двоукісному і 6,93–6,98 т/га при триукісному використанні.

У 2014 р. травосумішка лядвенцю рогатого з тимофіївкою лучною (контроль) забезпечила вихід 7,52 т/га сухої речовини при двоукісному використанні. На другий рік використання травостоїв в умовах проведення досліджень максимальний вихід сухої маси забезпечила травосумішка лядвенцю рогатого з кострицею очеретяною – 8,07–8,18 т/га. При цьому вихід сухої речовини дещо вищим був при двоукісному використанні.


Full Text: PDF