Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Гумусний стан ґрунтів Вінницької області
В. О. Романюк

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Відомо, що органічна речовина ґрунту є одним із найважливіших факторів, який визначає агрономічний потенціал ґрунту та безпосередньо його родючість. При оцінюванні якості ґрунту пріоритетне значення має вміст гумусу як інтегральний вияв усього комплексу ґрунтоутворювачів.

Рівень природної родючості ґрунтів оцінюється перш за все по вмісту гумусу. У гумусі сконцентровано біля 98 % ґрунтового азоту, 60 % фосфору, 80 % сірки, більшість мікроелементів. У процесі мінералізації гумусу рослини одержують в необхідній кількості азот, фосфор, вуглець у вигляді СО2 і інші елементи живлення.

Гумус є основним джерелом накопичення поживних речовин та енергетичним матеріалом для більшості ґрунтових мікроорганізмів. Він уповільнює процеси вимивання поживних речовин з кореневмісного шару, підвищує ефективність мінеральних добрив, тепловий режим ґрунту, сприяє утворенню агрономічноцінної структури та впливає на вбирну здатність ґрунту. Продукція, вирощена на збагачених гумусом ґрунтах, має вищу якість, рослини характеризуються підвищеною стійкістю до хвороб та шкідників.


Full Text: PDF