Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Порівняльна хароктеристика за морфологічними особливостями нових сортів горіху грецького (Juglans regia L.) для врахування в подальшій селекційній роботі
А. О. Гайдай, Ю. О. Божок, К. Ф. Гузь, О. В. Павленко

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Juglans regia L. – високе могутнє дерево родини горіхових (Juglandaceae). Вирощується задля цінних їстівних плодів (горіхів) та деревини. Може використовуватися як лікарська рослина, так і в харчовій промисловості.

Велика дослідна робота по селекції і культурі грецького горіха ведеться в Україні в усіх областях. Селекціонерами відібрано вихідні форми для насіннєвого і вегетативного розмноження сортових дерев горіха. Однак кількість цих дерев ще недостатня для розгортання культури горіха грецького. Тому всі, хто займається його вирощуванням, повинні вміти виділяти стійкі форми для майбутніх сортів. Потрібно відбирати дерева місцевого походження, або з близьких до місця культури районів. Зазначити місцезнаходження, номер дерева в насадженні, знак дихогамії. Виділені дерева повинні бути зимостійкими, стійкими проти пізніх весняних приморозків, проти хвороб та ентомологічних шкідників та посухостійкими.


Full Text: PDF