Остання редакція: 2018-03-29
Тези доповіді
Вуглеводи є первинними і проміжними продуктами різних циклів обміну речовин і тому відіграють важливу роль у життєдіяльності рослин. Вони є основним субстратом дихання. З метаболізмом вуглеводів у рослинах тісно пов’язана якість і кількість врожаю, стійкість рослин до несприятливих умов довкілля, хвороб, шкідників.
Виноградна рослина відноситься до цукронакопичувальних культур. Вуглеводи відіграють важливу роль в утворені і дозріванні вин, формуванні органолептичних якостей продуктів переробки винограду. На кількісний та якісний склад вуглеводів винограду впливають багато чинників: сорт, екологічні умови вирощування лози, ґрунт, агротехнічні заходи (застосування добрив, регуляторів росту рослин, стимуляторів коренеутворення, проведення фітооперцій). Такі результати наведені в роботах Ананіашвілі Т. І., Нікольського М. А., Шерера В. О., Кучер Г. М., Зеленянської Н. М.