Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Перспективи застосування біологічного захисту картоплі від колорадського жука (Leptinotarsa decemlineata Say.)
Ю. В. Горянська

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Картопля (Solanum tuberosum L.) належить до найпоширеніших сільськогосподарських культур, яку вирощують більш ніж у 130 країнах світу. Вона посідає одне з перших місць серед інших сільськогосподарських культур за універсальністю використання в господарстві.

Однак, одним з основних напрямків отримання високої та стабільної врожайності картоплі є захист рослин від шкідників та хвороб упродовж всього вегетаційного періоду.

Найнебезпечнішим шкідником картоплі в Західній лісостеповій провінції є колорадський жук (Leptinotarsa decemlineata Say.), за масового заселення яким можуть бути повністю знищено великі площі даної культури. Пояснюється це насамперед надзвичайно високою плодючістю жука: протягом періоду вегетації одна самка може відкласти приблизно до 800 яєць і за спекотного літа дати 2–3 генерації Із заходів боротьби застосовують обробку картоплі від колорадського жука біологічними та хімічними препаратами, а також щотижневий збір жуків і личинок вручну з подальшим знищенням. Зменшення чисельності шкідника сприяють прополки, розпушування та підгортання.

Метою досліджень було вивчити ефективність біологічного захисту картоплі від колорадського жука.

Дослідження проводили у 2017 р. в умовах стаціонарного польового досліду Української науково-дослідної станції карантину рослин Інституту захисту рослин НААН.


Full Text: PDF