Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Продуктивність озимих проміжних посівів за весняного використання в умовах Лісостепу Правобережного
Т. П. Захлєбна

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


В інтенсифікації польового кормовиробництва зростає агробіологічна роль кормових сівозмін з насиченням проміжних посівів із озимих агрофітоценозів, що гарантують отримання високоякісної рослинної сировини для виробництва різних видів кормів у весняний період. В цих посівах перспективним прийомом отримання високопоживної зеленоїмаси є використання горошку посівного (озимого) за участю озимих колосових, які відрізняються високою зимостійкістю та стабільною врожайністю.

Мета досліджень полягала у встановленні продуктивності агрофітоценозів однорічних озимих культур за оптимального співвідношення компонентів тастроків їх збирання зафазамиросту і розвитку для можливості заготівлі різних видів кормів.

Дослідження були проведенні впродовж 2015–2017 рр. на полях сівозміни відділу польових кормових культур, сіножатей та пасовищ Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. У досліді вивчали жито озиме ‘Забава’, тритикале озиме ‘Богодарське’, пшеницю озиму (спельта) ‘Зоря України’ та горошок посівний ‘Ювілейний’ у чистих та змішаних посівах із різним співвідношенням компонентів. Мінеральні добрива (фосфорні та калійні) вносили в ґрунт з осеніперед сівбою озимих культур у вигляді простого суперфосфату і калімагнезії в дозах 60 кг д. р./га. Азотні добрива у вигляді аміачної селітри вносили навесні в фазу кущіння зернових відразу після сходу снігу в дозі 60 кг д. р./га. Збирання злакових і бобових рослин та облік урожаю проводили в три фази: початок колосіння–бутонізація, початок цвітіння–цвітіння, молочно-воскова стиглість–утворення бобиків.


Full Text: PDF