Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Динаміка накопичення врожаю картоплі сортів різних груп стиглості за двоврожайної культури в умовах зрошення на Півдні України
Б. С. Котов, Г. С. Балашова, С. М. Юзюк

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Дія високих температур повітря і ґрунту, низької вологості та частих посух у сполученні з інтенсивним поширенням безлічі вірусних хвороб в період вегетації культури призводить до пришвидшення процесу виродження вже при створенні бульб вищих категорій. Тому ведення і розвиток насінництва картоплі на півдні України практично не можливий без застосування технології двоврожайної культури. При цьому у весняне садіння використовують насіннєвий матеріал отриманий від двоврожайної культури минулого року. Поряд з цим існує метод при якому за літнього садіння використовують і свіжозібрані бульби.

З метою оцінити адаптивну здатність сортів картоплі різних груп стиглості до зрошуваних умов півдня України при вирощуванні двоврожайною культурою було проведено польовий дослід по сортовивченню. За весняного та літнього садіння висаджували 10 сортів трьох груп стиглості (ранньостиглі: st. ‘Тирас’, ‘Дума’, ‘Слаута’ та ‘Фактор’; середньоранні: st. ‘Левада’ та ‘Злагода’; середньостиглі: st. ‘Слов’янка’, ‘Мирослава’, ‘Княгиня’, ‘Аніка’). Зібрані бульби від весняного садіння після обробки 4-х компонентним розчином стимуляторів для переривання періоду спокою було висаджено повторно.


Full Text: PDF