Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Трансгресивна мінливість ознак продуктивності гібридів F2 пшениці твердої ярої
Є. А. Кузьменко, С. О. Хоменко

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Аналіз селекційно-генетичних досліджень з пшениці показує, що генетична природа трансгресій вивчена недостатньо. Вважається, що причиною трансгресивного розщеплення є об’єднання в гібридному організмі генотипів батьків, які доповнюють один одного окремими генами. Трансгресивна мінливість продуктивності колоса істотно залежить від особливостей успадкування ознаки. Позитивні трансгресії (найбільш цінні в селекційній практиці), як правило, виникають у комбінаціях з повним або частковим домінуванням ознаки кращого батька чи з наддомінуванням при неалельній взаємодії генів.

Тому для практичної селекції на продуктивність великого значення набувають позитивні трансгресії, отримані в результаті появи рекомбінатів за певними господарсько цінними ознаками.

Мета досліджень передбачала встановити ступінь і частоту трансгресій за показниками продуктивності у гібридів другого поління пшениці твердої ярої. Дослідження проводились впродовж 2017 року у лабораторії селекції ярої пшениці Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України. Матеріалом для досліджень слугували 42 комбінації внутрішньовидових схрещувань.


Full Text: PDF