Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Особливості проведення експертизи конюшини лучної (Trifolium prаtense L.) на відмінність, однорідність та стабільність
Н. В. Курочка, Н. А. Мізерна, В. М. Матус, А. М. Носуля

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Конюшина лучна (Trifolium prаtense L.) багаторічна кормова культура, є однією з найкращих кормових трав, оскільки має високу кормову цінність. Містить майже всі амінокислоти, в тому числі найважливіші – лізин, метіонін, триптофан. Корми виготовлені з конюшини лучної багаті на протеїн, мінеральні речовини, вітаміни. В 100 кг зеленої маси міститься в середньому 21 к. од. та 2,7 кг перетравного протеїну, в сіні – відповідно 52 і 7,9. Урожайність зеленої маси за два укоси в середньому складає 30–50 т/га, сіна – 5–10 т/га.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 рік, станом на 06 березня 2018 року, нараховується 24 сорти конюшини лучної, 42 % з яких отримали державну реєстрацію впродовж останніх років (2014–2017 рр.). Частка сортів вітчизняної селекції в Держреєстрі складає 71 %, іноземного походження – 29 %.

Методикою проведення експертизи сортів конюшини лучної (червоної) (Trifolium prаtense L.) на відмінність, однорідність та стабільність передбачено 20 морфологічних ідентифікаційних ознак сорту рослин. Опис морфологічних ідентифікаційних ознак сорту здійснюють методом візуальної оцінки та за допомогою вимірювань чи підрахунків залежно від типу виявлення ознак (якісні, кількісні, псевдоякісні).


Full Text: PDF