Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Видовий склад хижих і паразитичних корисних комах-ентомофагів трофічно пов’язаних зі злаковими попелицями та злаковими цикадками (Homoptera: Aphididae, Auhenorrhyncha) на посівах пшениці озимої в умовах Лісостепу України
Г. В. Мєлюхіна

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Крім рослинних угруповань до складу агроценозів сільськогоспо дарських культур входять шкідливі і корисні організми, в тому числі комахи. Основу різноманітності ентомофауни посівів пшениці озимої становлять види, трофічно пов’язані зі злаковими попелицями. З початку 1990-х років їх комплекс не зазнав істотних змін і до теперішнього часу 2018 року налічує 134 види. З них 89 видів (66,4 %) – ентомофаги злакових попелиць та злакових цикадок 45 (33,6 %) – паразити цих ентомофагів. З 89 видів ентомофагів злакових попелиць і злакових цикадок 75 (84,3 %) є хижаками, 14 (15,7 %) – паразитами. З 45 видів паразитів ентомофагів злакових попелиць і злакових цикадок 27 (60,0 %) – паразити хижаків, 18 (40,0 %) – сверхпаразитів або вторинні паразити злакових попелиць. Ентомофаги живляться всіма видами злакових попелиць і декілька видами злакових цикадок. Кокцінеліди, златоглазки, хижі клопи винищують крім цього листоблошек, кліщів, трипсів, яйця і личинок цикадок, мух, лускокрилих, хлібного клопика і інших рослиноїдних клопів, пильщиків, пьявіца і інших жуків. Тим самим ентомофаги виконують важливу біоценотіческу роль в стабілізації чисельності шкідливих видів і поліпшенні фітосанітарного стану агроценозів.

Експериментальні дослідження проводили протягом 2016–2017 рр. на сорті ‘Либідь’ в умовах стаціонарних дослідів (агрокомпанії Syngenta AG в с. Мала Вільшанка Білоцерківського району Київської області) в посівах пшениці озимої.


Full Text: PDF