Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Екологічна оцінка сортів гороху овочевого для вирощування в регіоні Західного Лісостепу України
Н. О. Норик

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Горох овочевий – важлива білкова культура. Вона містить 20–22% сухої речовини, 6–7 % білка, 5–7 % цукрів, 2–4 % крохмалю.

Оцінюючи сорти гороху овочевого за параметрами екологічної пластичності, можна з високою точністю розраховувати на стабільну врожайність упродовж багатьох років у конкретній екологічній зоні.

Матеріалом для досліджень слугували наступні сорти гороху овочевого: ‘Лущильний’, ‘Гермес’, ‘Віолена’, ‘Альфа’, ‘Селена’, ‘Пегас’ і ‘Вікма’.

За умов застосування для оцінки реакції сорту на зміну факторів зовнішнього середовища за коефіцієнтом регресії (b) сорт має високу пластичність, якщо b > 1, високу стабільність, якщо b істотно < 1 і належить до пластичних, якщо b ≈ 0.

Оцінку реакції сортів гороху овочевого на зміну умов середовища за стабільністю врожайності проводили за ступенем відхилення від регресії Ei . Низько пластичні сорти (з низьким значенням Ei ) є доволі адаптованими до умов вирощування, тому що вони не істотно знижують показники продуктивності в умовах ліміту дії факторів, пов’язаних із впливом середовища, але вони за використання екстенсивних сортів в умовах інтенсивних технологій є не рентабельними. Високо пластичні сорти з низьким значенням Ei відносяться до інтенсивних і позитивно реагують на покращення умов вирощування.


Full Text: PDF