Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Формування лінійних розмірів рослин пшениці озимої залежно від сортових особливостей та оптимізації живлення в умовах Південного Степу України
А. В. Панфілова, В. В. Гамаюнова

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Запровадження ресурсозберігаючих елементів технології у живленні рослин, які полягають у внесенні невисоких доз мінеральних добрив та на їх фоні застосування сучасних препаратів для обробки як насіння перед сівбою, так і посівів рослин у основні періоди їх вегетації забезпечує підвищення врожаю сільськогосподарських культур та його якості шляхом посилення ростових процесів рослин.

Важливу роль у підвищенні врожайності сортів пшениці озимої відіграє висота рослин, яка впливає на важливі генетично-біологічні та господарсько-агрономічні функції в онтогенезі рослин. Вона має тісний зв’язок з іншими ознаками і властивостями, передусім зі стійкістю до вилягання та засвоюваністю і перерозподілом елементів живлення. Дослідження підтверджують, що висота рослин є ознакою, що характеризує адаптивний потенціал сорту.

Експериментальні дослідження проводили впродовж 2011–2016 рр. на дослідному полі Миколаївського НАУ. Об’єктом досліджень була пшениця озима – сорти ‘Кольчуга’ та ‘Заможність’. Технологія їх вирощування, за винятком досліджуваних факторів, була загальноприйнятою до існуючих зональних рекомендацій для південного Степу України. Погодні умови у роки досліджень різнилися, зокрема, у 2015–2016 рр. упродовж вегетації випало значно більше опадів. Загалом, вони були типовими для зони південного Степу України. Ґрунт дослідних ділянок представлений чорноземом південним, залишковослабкосолонцюватим важкосуглинковим на лесах.


Full Text: PDF