Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Особливості формування продуктивності пшениці озимої за різних систем удобрення у зоні Полісся
О. І. Савчук, Г. М. Кочик, Г. А. Кучер, Л. А. Бондар

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


В Україні посівна площа під урожай 2018 року очікується в межах 27,2 млн га, з них під зерновими культурами – 54 %, що відповідає нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах. Зокрема, в сільськогосподарських підприємствах озимими на зерно засіяно 7,2 млн га, в тому числі пшеницею – 6,2 млн га. За даними Держпродспоивслужби, торік вітчизняні аграрії продали за кордон майже 27,5 млн т зернових, зокрема 13,2 млн т пшениці.

На сьогодні пшениця залишається найважливішою сільськогосподарською стратегічною зерновою культурою, важливою складовою зернового балансу в Україні, її виробництво напряму пов’язане з продовольчою безпекою. В останні роки середня врожайність пшениці становить близько 3,0 т/га, тоді як провідні господарства збирають по 8,0–9,0 т/га. Це свідчить про вагому перспективу селекційних і агротехнологічних розробок, особливо зважаючи на колосальний біологічний потенціал пшениці.


Full Text: PDF