Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Оцінка вихідного матеріалу для селекції хмелю звичайного (Humulus lupulus L.) в умовах змін клімату
І. П. Штанько, Л. Ю. Шпакевич

Остання редакція: 2018-03-30

Тези доповіді


Хміль займає одне з провідних місць серед технічних культур у світі, в тому числі і в Україні ця культура набула значного поширення. Для зони Полісся хміль залишається культурою, яка в умовах сучасних технологій виробництва здатна забезпечити галузі промисловості унікальною сировиною, сформувати зайнятість сільського населення через розвиток сільськогосподарських хмелярських підприємств різних форм власності. Збільшення виробництва хмелю та ріст ефективності його вирощування в країнах лідерах світового хмелярства пов’язані з використанням нового покоління більш продуктивних сортів, особливо надгіркої групи (‘Hallertau Magnum’, ‘Gerkules’, ‘Hallertau Polaris’, ‘Millenium’, ‘Columbus-Тomagauk-Zeus’, ‘Super Galena’, ‘Galaxy’ та ін.), сортів серії «Flavor hops» та традиційних ароматичних сортів із зареєстрованими товарними назвами (‘Жатецький напівранній червеняк’ (Чехія), ‘Галлертау традиційний’ (Німеччина) та ін.).

Велика кількість господарських ознак для нових сортів хмелю потребує значних зусиль у підборі батьківських пар при гібридизації, а також наявності інформації про джерела і донори цінних, на основі яких можливе створення нових сортоклонів з бажаними господарськими ознаками. Це завдання нині є досить актуальним, оскільки глобальні зміни середовища вирощування, зокрема за останні десятиріччя зафіксовано зміни природних умов зони вирощування культури, які посилюють процеси аридизація клімату в зоні Полісся. Глобальні та регіональні зрушення середовища вимагають виділення нових джерел і донорів для підвищення жаростійкості генотипів, їх здатності формувати врожай в умовах підвищених температур та дефіциту вологи. Особливого значення є швидка адаптація до цих змін не тільки систем землеробства, а й удосконалення сортів рослин, оскільки від ефективності їх функціонування залежить загальний економічний ефект ведення сільськогосподарського виробництва.


Full Text: PDF