Остання редакція: 2018-08-29
Тези доповіді
Останніми роками сільгоспвиробники все частіше звертають увагу на високоолеїнові гібриди соняшнику. Високоолеїновий соняшник – це соняшник, насіння якого має високий вміст олеїнової кислоти. Порівняно з соняшниковою олією традиційного типу, високоолеїнова олія відрізняється значно вищою стійкістю до перекисного окислювання, термостабільністю, покращеними гідродинамічними властивостями і потребує меншого ступеня гідрогенізації при виготовленні з неї твердих жирів.
Високоолеїновий соняшник був розроблений за допомогою традиційних методів селекції, це соняшник з вмістом олеїнової кислоти (Омега 3) в олії вище 85% та низьким вмістом лінолевої кислоти (Омега 6), тоді як в олії класичного соняшника міститься не більше 35% олеїнової кислоти і близько50–55% лінолевої. Різними авторами встановлються різні межі вмісту олеїнової кислоти за якими вони поділяють соняшник на низькоолеїновий, середньоолеїновий, підвищеноолеїновий та високоолеїновий типи.