Наукові конференції України, ІІІ інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Джерела та донори стійкості до als-інгібуючих гербіцидів для селекції соняшнику (Helianthus annuus L.)
А. С. ІЛЬЧЕНКО, Б. Ф. ВАРЕНИК

Остання редакція: 2019-08-29

Тези доповіді


На сьогоднішній час велике різноманіття культурних рослин, які завдяки селекції все збільшуються. Методом простих схрещувань виникають нові та більш удосконалені генотипи, стійкі до найбільш шкідливих хвороб та адаптовані до різноманітних умов  вирощування.

У Селекційно-генетичному інституті - НЦНС створена та інтродукована велика кількість селекційного матеріалу соняшнику. До державного реєстру сортів рослин України занесено більше 45 самозапилених ліній (стерильних аналогів, закріплювачів стерильності та відновників фертильності пилку). В останні роки особлива увага приділяється інтродукції та створенню генотипів, які мають стійкість до ALS-інгібуючих гербіцидів. Вся колекція соняшнику розділена на три групи: до першої відносяться рослини, які стійкі до гербіцидів сульфонілсечовинної групи; до другої – стійкі до гербіцидів імідазолінонової групи; третя група – класичні форми, із високим та середнім вмістом олеїнової кислоти в олії, стійкі до хвороб і особливо до нових рас несправжньої борошнистої роси та вовчка.


Ключові слова


стійкість до гербіцидів; генотипи; соняшник; імідазоліни

Full Text: PDF