Наукові конференції України, ІІІ інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Параметри пластичності та стабільності врожайності та вмісту білка в сортах сої за умов південного степу України
Е. Ш. МУРСАКАЄВ

Остання редакція: 2019-08-29

Тези доповіді


Однією з найважливіших задач для сільського господарства є збільшення обсягів виробництва рослинного білка, основним джерелом якого служать зернобобові культури. Важливе місце у вирішенні цього продовольчого питання посідає соя, оскільки вона є сільськогосподарською культурою з високим рівнем вмісту білка. Великий інтерес представляє здатність сортів сої збільшувати свою врожайність залежно від сприятливої дії факторів зовнішнього середовища, наприклад, при вирощуванні на зрошенні. Також сучасні сорти повинні бути не тільки високоврожайними, що дають продукцію високої якості, але і стійкими до несприятливих  кліматичних факторів.

Мета наших досліджень полягала в визначенні екологічної стабільності та пластичності сортів сої, а також у встановленні показників стабільності та мінливості вмісту білка в цих сортах в залежності від кліматичних умов довкілля. Для визначення параметрів стабільності та пластичності ми використали широковживаний метод, запропонований Ебергардом і Расселом. Досліди проводили на полях Селекційно-генетичного інституту. В якості матеріалу для дослідження було використано 20 сортів сої. Сорти вирощувалися в розсаднику екологічного сортовипробування у 5-кратній повторності 4-рядковими ділянками довжиною 10 м з міжряддям 45 см.


Ключові слова


соя, вміст білка, урожайність, екологічна пластичність, екологічна стабільність, індекс середовища, коефіцієнт регресії

Full Text: PDF