Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Врожайність сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) залежно від строків сівби та попередників в умовах Правобережного Лісостепу України
І. В. ПРАВДЗІВА, О. А. ДЕМИДОВ

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Пшениця (Triticum aestivum L.) – головна продовольча культура, яка займає провідне місце серед зернових та являється однією з основних культур для харчування людства. Врожайність пшениці обумовлюється спадковими особливостями сорту, ґрунтово-кліматичними умовами так і технологією вирощування. Лише при проведенні сівби в оптимальні строки та правильно підібраних попередніх культур для кожного сорту можливо отримати великі врожаї з максимальними показниками якості. Тому при створенні сучасних сортів дані два аспекти повинні бути враховані при оцінюванні та доборі генотипів – майбутніх сортів.

Мета досліджень – дослідити мінливість урожайності сімнадцяти сортів пшениці м’якої озимої, вирощених за трьома строками сівби після п’яти попередників в умовах Правобережного Лісостепу України.


Ключові слова


урожайність; озима пшениця; строки сівби; попередники; гідротермічні умови; ANOVA

Full Text: PDF