Остання редакція: 2022-06-15
Тези доповіді
Однією з найважливіших і найбільш перспективних олійних культур у світі вважається ріпак (Brassica napus L.). Він добрим попередником для зернових культур, тому що рано звільняє поле, покращує фітосанітарний стан ґрунту та його структуру. Ріпак має особливий склад жирних кислот, завдяки якому він є цінною сировиною як у харчовій, так і в хімічній промисловості. Насіння ріпаку містить у своєму складі близько 38-50% слабовисихаючої олії з йодним числом 94-112, 91-31% добре збалансованого за амінокислотним складом білка та 5-7% клітковини. Ріпак є основною олійною культурою більш ніж у 30 країнах світу. Його вирощують на площі близько 34 млн га, забезпечуючи 14% світового виробництва олії. В Україні в основному висівають озимий ріпак – площа посівів у 2020-2022 рр. становить 1190 тис. га, тоді як посіви ярого ріпаку становлять близько 30 тис. га.
Станом на 2022 р. до Державного реєстру сортів, придатних до поширення в Україні занесено 17 сортів та 35 гетерозисних гібридів ріпаку ярого. Сортимент представлений 18 селекційними компаніями, з них лише 5 – Українські. Частка української селекції становить 21%. Науково-дослідні установи України в основному займаються створенням сортів. Так найширший сортимент представлено Івано-Франківським інститутом агропромислового виробництва НААН України. Це 5 сортів: ‘Микитинецький’, ‘Лужок’, ‘Ліга’, ‘Аріон’, та ‘Марине’. Також зареєстрованими є 2 сорти Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН України», 2 сорти Інституту олійних культур НААН України, 1 сорт Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України та 1 сорт Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України.