Остання редакція: 2022-06-17
Тези доповіді
Пшениця є важливою зерновою продовольчою культурою, яка забезпечує людину ключовими поживними речовинами. Світовий банк підрахував, що світове виробництво пшениці має збільшитися на 60%, щоб задовольнити потреби в їжі 9,6 мільярда людей світу до 2050 року, що є проблемою через скорочення земельних і водних ресурсів та зміну кліматичних умов (FAO, 2015).
Збудник бурої листкової іржі Puccinia recondita Rob. ex Desm. f. sp. tritici (Puccinia recondita) є однією з основних перепон для постійного збільшення виробництва пшениці. Здібність поширюватися повітряним шляхом на великі відстані, швидке продукування інфекційних уредініоспор та здатність розвивати нові патотипи роблять боротьбу з патогеном дуже складним завданням (О. Є. Марковська, 2021). Сучасна тенденція до культивування пшениці озимої у монокультурі та глобальне потепління клімату створили сприятливі умови для появи нових вірулентних рас, таких як Ug99, що викликає велике занепокоєння для світової продовольчої безпеки (S. Savadi et al., 2017). Створення та впровадження стійких сортів пшениці виявилося найбільш економічним та ефективним засобом боротьби з Puccinia recondita (S. C. Bhardwaj et al., 2019). Доведено, що сортозразки пшениці з пшенично-житніми транслокаціями, зокрема з 1BL.1RS, містять гени (Lr26), які контролюють стійкість до грибних патогенів.