Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ СУШІННЯ ТА ПРОТРУЮВАННЯ НА ВОЛОГІСТЬ НАСІННЯ КУКУРУДЗИ РІЗНИХ ГІБРИДІВ
Н.О. Ящук, С.В. Скороход, І.О. Романчук

Остання редакція: 2022-06-21

Тези доповіді


З метою масової оцінки селекційного матеріалу найзручнішим є такий господарський показник, як «вологість зерна під час збирання». Він опосередковано демонструє скоростиглість генотипу.

Вологість зерна кукурудзи під час збирання в Україні значно коливається залежно від кліматичних зон вирощування. Зокрема, за оптимальних строків сівби у Степу вологість зерна кукурудзи може бути на рівні 7-9%, а в середньому становити 14-19%, у Лісостепу зазвичай – 20-25%, на Поліссі – 30-35%.

За норми вологості 13-14% кукурудзу досить часто збирається із вологістю 20-21% і більше, нерідко перевищуючи показник 30%. При цьому визначальною особливістю сушіння зерна кукурудзи є суттєво нижча інтенсивність вологовіддачі у порівнянні з іншими культурами.

Full Text: PDF