Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОПТИМАЛЬНИЙ РЕЖИМ КРАПЛИННОГО ЗРОШЕННЯ НАСАДЖЕНЬ ЧЕРЕШНІ В УМОВАХ ЧОРНОЗЕМУ ПІВДЕННОГО
Л. В. Козлова

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Впровадження ресурсоощадних технологій у садівничий галузі, обумовлюється в першу чергу дотриманню оптимальних показників різних агрозаходів, для підвищення ефективності вирощування плодових культур. При застосуванні краплинного зрошення, обов’язковою умовою для отримання сталих врожаїв є підтримання заданого рівня вологості ґрунту в плодових насадженнях зокрема черешні, шляхом використання оптимальних режимів зрошення. Окрім цього, заданий режим вологості ґрунту дозволяє ефективно використовувати водні ресурси, особливо в посушливі періоди вегетації дерев.

Дослідження щодо встановлення оптимальних режимів краплинного зрошення в насадженнях черешні проводяться в МДСС імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН в умовах чорнозему південного легкосуглинкового. Польові досліди закладено у таких варіантах: 1. Контроль – природне зволоження; 2. Рівень передполивної вологості ґрунту (РПВГ) 80% НВ; 3. РПВГ 70% НВ; 4. РПВГ у першій половині вегетації – 80% НВ, у другій – 70 % НВ; 5. РПВГ на початку вегетації – 80% НВ, у період плодоношення – 70% НВ, після знімання врожаю і до кінця вегетації – 60% НВ. Сорт черешні Крупноплідна, підщепа – вишня Магалебська, рік садіння – 2015 р., схема садіння – 5х3 м, полив саду здійснюється системою краплинного зрошення, система утримання ґрунту – чорний пар.

Дослідженнями встановлено, що за період вегетації зниження вологості в насадженнях черешні легкосуглинкового ґрунту нижче запланованого рівня фіксувалося у ІІІ декаді травня за дотримання РПВГ 80% НВ та за диференційованих режимів зрошення – 80-70% та 80-70-60 %, на варіанті із РВПГ 70% НВ, зниження вологості ґрунту нижче запланованого рівня відмічено у І декаді червня, що було сигнал для початку поливного сезону.

Full Text: PDF