Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
МІНЛИВІСТЬ І УСПАДКУВАННЯ КІЛЬКОСТІ ЗЕРЕН З ГОЛОВНОГО КОЛОСА У ГІБРИДІВ ПЕРШОГО ПОКОЛІННЯ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ
Т. П. Лозінська, Т. В. Панченко

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Головним напрямком селекції будь-якої культури є збільшення врожайності. Це стосується і пшениці ярої, яка здатна давати високі врожаї у сприятливих умовах. Проте зміни навколишнього природного середовища ставлять виклики селекціонерам для створення стійких до таких умов нових сортів з високою адаптивністю і продуктивністю. Відомо, що врожайність формується у складній взаємодії мінливих факторів довкілля та генотипу і успіх селекції пшениці ярої на продуктивність значною мірою залежить від рівня досліджень генетичного контролю мінливості кількісних ознак і характеру їх прояву за різного навантаження лімітуючих факторів середовища (Петреченко В.В., 2008 р.).

Дослідженнями багатьох вчених доведено, що кількість зерен головного колоса є найбільш стабільною ознакою і тому можна вести відбір за головним колосом. Успадкування кількості зерен у колосі є більш достовірна, але в свою чергу вона залежить від факторів навколишнього середовища, особливо від метеороголічних умов (Лозінська Т.П., 2010 р.).

Метою досліджень було створення вихідного матеріалу для селекції пшениці м’якої ярої з високими показниками господарськи цінних ознак, а саме – кількості зерен у головному колосі із залученням високопродуктивних сортів за прямих і обернених схрещувань.

Кількість зерен у колосі у F1 пшениці ярої за прямих схрещувань варіювала в межах від 36,8 шт. ('Струна миронівська'/'Ажурная') до 52,7 шт. ('Струна миронівська'/'Сімкода миронівська'), а обернених – від 38,0 шт. ('Струна миронівська'/Ажурная') до 51,8 шт. ('Струна миронівська'/'Елегія миронівська').

Успадкування кількості зерен проходило за типом позитивного наддомінування. Нр за прямих схрещувань варіював від +1,9 ('Струна миронівська'/'Героїня') до +87,0 ('Струна миронівська'/'Легуан'), а за обернених – від +3,4 ('Струна миронівська'/'Сімкода миронівська') до +62,3 ('Струна миронівська'/'Легуан').

Full Text: PDF