Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІГМЕНТНОГО КОМПЛЕКСУ АҐРУСУ (RIBES UVA-CRISPA) ВІТЧИЗНЯНОЇ СЕЛЕКЦІЇ У ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Д. Г. Макарова, О. П. Лушпіган, С. В. Мартиненко

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Плоди аґрусу визнані у світі як надцінна складова здорового раціону. Культура відрізняється високою біологічною продуктивністю і рентабельністю. Ринкові умови вимагають постійного урізноманітнення сортименту аґрусу. Прискорене вивчення сортів і перспективних гібридних форм цієї культури можливе при застосуванні новітніх, наукоємних і відносно швидкісних, бажано, малоінвазійних методів. Усім цим вимогам відповідають флуориметричні дослідження, поширені у світі та з успіхом застосовані у вітчизняній науці.

Дослідження потенціалу продуктивності цінних гібридних форм аґрусу вітчизняної селекції у 2021–2022 рр. здійснювали за комплексом параметрів індукції флуоресценції хлорофілу, рекомендованих лабораторією фізіології рослин і мікробіології ІС НААН України, яка в Україні є провідним науковим осередком щодо флуоресцентних досліджень у садівництві.

Дослідні рослини аґрусу ‘Ласунок’, ‘Медовий’, ‘Петрівка’, ‘Холодний Яр’ за роки досліджень характеризувалися сповільненим іонним обміном. Водночас їх функціональна стійкість була досить високою, кращою у аґрусу ‘Петрівка’ і ‘Холодний Яр’, різниця між флуористичними максимумами Fmax1 і Fmax2 у цих варіантах в 2021–2022 рр. не перевищувала 2 %. Це засвідчує, що не зважаючи на напружене функціонування фотосинтетичної системи на початкових етапах, у цілому її ресурсів достатньо для забезпечення  високої господарської урожайності. Враховуючи рівень коефіцієнту КpL1 у межах 0,27–0,44, можемо практично виключити вплив на рослини латентної вірусної інфекції. Дещо підвищений рівень вищеназваного коефіцієнту для аґрусу сорту ‘Ласунок’ більшою чутливістю пігментного комплексу цих рослин до сонячної інсоляції.

Full Text: PDF