Остання редакція: 2023-06-16
Тези доповіді
Однією з найбільш важливих характеристик ресурсоощадного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту, що передбачає збереження не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у світі. Слід відмітити, що найменш інтенсивним і більш економічним способом обробітку ґрунту під сою та кукурудзу на зерно в багатьох країнах світу є технологія No-till. Нині ця технологія застосовується на площі понад 100 млн га у США – 25,8 млн га (23% площі ріллі), Бразилії – 23,6 млн га (60% площі ріллі), Аргентині – 18,3 млн га (60% площі ріллі), Канаді – 12,5 млн га. В Україні також багато сільськогосподарських підприємств одержують високі врожаї сої та кукурудзи з мінімальним та нульовим (No-till) обробітком ґрунту.
No-till технологія з кожним роком привертає все більше уваги сільськогосподарських виробників. Адже класичні технологій вирощування зернових і зернобобових культур, зокрема сої та кукурудзи, виснажують ґрунт через обробіток, використання хімікатів та монокультур (наприклад, постійне засівання кукурудзою). Саме тому, протиерозійні заходи, до яких відноситься технологія No-till, застосування покривних культур та дотримання сівозміни можуть пом’якшити негативний вплив на стан та родючість ґрунту. No-till може з часом призвести до регенерації здорових шарів ґрунту через поліпшення його інфільтрації, мікробного різноманіття, структури ґрунту, а також до збагачення його органічними речовинами.