Остання редакція: 2023-06-16
Тези доповіді
Гречка є надзвичайно цінним продуктом харчування для людини. До складу гречаної крупи входить 10% білка, 3% жиру, 82% крохмалю. Цінність гречки обумовлена складом його білкового комплексу, який за поживністю наближається до білка бобових.
Метою досліджень є оцінити господарсько-цінні ознаки сортів гречки їстівної внесених до Державного реєстру сортів рослин за 2019–2022 рр.
Лабораторні дослідження проводились впродовж 2017–2021 рр. залежно від сорту в лабораторії показників якості сортів рослин УІЕСР відповідно до загальноприйнятих методик. Польові дослідження на полях філії УІЕСР в ґрунтово-кліматичних зонах Лісостепу та Полісся.
До Державного реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні внесено 31 сорт гречки їстівної. Найстаріший ‘Сумчанка’ зареєстровано у 1985 році, останній ‘Подільська’ у 2022 році. За 2019–2022 роки внесено 7 сортів гречки їстівної – ‘Подільська’, ‘Дея’, ‘Христина’, ‘Покровська’, ‘МЕДОВА’, ‘Володар’ та ‘Кам’янчанка’.
Залежно від низки факторів в середньому вміст білка в сортах гречки їстівної від 14,3% до 15,8% в зоні Лісостепу та 14,2–16,1% в зоні Полісся. Найвищі значення у сортах ‘Покровська’ – 15,8% – Лісостеп, 15,6% – Полісся та ‘Подільська’ – 15,6% – Лісостеп, 16,1% – Полісся. Відповідно до класифікатора показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення сорти гречки їстівної за вмістом білка належать до середньобілкових, однак сорт ‘Подільська’ в зоні Полісся є високобілковим.