Наукові конференції України, Міжнародна нпк "Роль часу відновлення весняної вегетації в житті зимуючих рослин"

Розмір шрифту: 
Час відновлення весняної вегетації та його вплив на продуктивність пшениці озимої на півдні України
І. Т. Нетіс

Остання редакція: 2017-07-20

Тези доповіді


Весняний період вегетації – важливий етап у житті пшениці озимої, зокрема для формування високої її продуктивності. Після відновлення вегетації рослини відростають і продовжують кущитись. Це дуже важливо, передусім, для слабко розвинених посівів, які покращують свій стан, збільшують густоту стеблостою тощо.

У цей період продовжують формуватись вегетативні органи і коренева система рослин. Чим інтенсивніше йде їх ріст, тим потужнішими створюються коренева система і надземна маса посіву. Добре розвинені корені краще забезпечують рослини вологою і поживними речовинами, підвищують стійкість рослин до посухи та інших негод. Рослини, які восени не розкущились, весною за сприятливих умов кущаться, створюють вузлові корені та розвинену надземну масу. За несприятливих умов весни ріст пригнічується.

Весною визначаються також розміри та структура майбутнього колоса. Його закладка закінчується приблизно у фазі першого вузла. Розміри колоса, кількість колосків у ньому в значній мірі залежать від зовнішніх умов у цей період: температури й тривалості дня, а також від забезпечення вологою і поживними речовинами.


Full Text: PDF