Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Сортові рослинні ресурси пшениці в Україні
Т. М. Хоменко, Н. П. Джулай, З. Б. Києнко, Т. Д. Сонець

Остання редакція: 2017-05-25

Тези доповіді


Постановка проблеми. Нові сорти сільськогосподарських куль­тур є результатом науково-дослідної розробки, інноваційним про­дуктом, а також об'єктом матеріальної та інтелектуальної власності.

Сьогодні селекцією сільськогосподарських культур в Україні займається 101 наукова установа, з яких 82 - підпорядковані Національній академії аграрних наук України. Офіційним інфор­маційним джерелом сортів-новинок, а також сортового асортимен­ту для насіннєвих установ і товаровиробників сільськогосподар­ської продукції є Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі - Реєстр сортів). Завдяки досягненням селекції та конкурсного відбору сортів під час державної науково- технічної експертизи у Реєстрі сортів на 2016 рік підтримується 9124 сортів та гібридів, з них 43,6 % належать вітчизняній селек­ції, а 56,4 % - іноземній.

Мета публікації полягає у проведенні аналізу Реєстру сор­тів, зокрема сортів пшениці Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення за майже 100-річний період (1923-2016 рр.).


Full Text: PDF