Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Успадкування і формотворчий процес за кількістю зерен з головного колоса у гібридів пшениці м’якої озимої, отриманих від схрещування різних екотипів
М. В. Лозінський

Остання редакція: 2017-05-28

Тези доповіді


Одним з важливих елементів структури врожайності пшениці є кількість зерен з головного колоса, яку значна частина науковців розглядає як маркерну ознаку, що найменш модифікується умовами зовнішнього середовища і має високий ступінь успадкування.

У 2011-2015 рр. в умовах Білоцерківської дослідно-селекційної станції ІБКіЦК вивчали характер успадкування кількості зерен з головного колоса гібридами F1 пшениці м’якої озимої, отриманими від схрещування батьківських форм, що належать до різних екологічних груп. Також важливим було встановлення ступеня й частоти позитивних трансгресій в F2.

В якості батьківських форм використовували сорти різного генетичного походження: Місія одеська (Селекційно-генетичний інститут), Відрада, Либідь, Олеся, Роставиця, Білоцерківська напівкарликова (БЦДСС), Дріада 1 (НВФ “Дріада”), Поліська 90 (Інститут землеробства), NAZ (Казахстан), Гайтун і Пекін (Китай). Матеріалом для досліджень були 10 гібридних комбінацій: Місія одеська / Відрада, Місія одеська / Либідь, Дріада 1 / Олеся, Дріада 1 / Роставиця, NAZ / Олеся, NAZ / Поліська 90, Гайтун / Олеся, Гайтун / Білоцерківська напівкарликова, Пекін / Олеся, Пекін / Білоцерківська напівкарликова.


Full Text: PDF