Остання редакція: 2017-05-28
Тези доповіді
Серед посівів зернових в Україні пшениця озима займає перше місце (5–6 млн га) і є головною продовольчою культурою. За своїми ґрунтово-кліматичними умовами та виробничим потенціалом наша країна може бути не лише одним із провідних виробників, але й належати до групи головних експортерів зерна пшениці озимої в світі. Вже найближчими роками держава може експортувати близько 10–12 млн тонн зерна цієї надзвичайно важливої сільськогосподарської культури. Для формування високого врожаю рослини пшениці повинні мати добре розгалужену кореневу систему з великою робочою поверхнею, достатньо велику і ефективну робочу листкову поверхню, добре розвинені продуктивні органи, здатні містити максимальну кількість запасних речовин, і успішно протистояти несприятливим впливам зовнішніх чинників.
Продуктивність – це основна ознака, що характеризує господарську цінність створених сортів. Вона включає ряд показників, серед яких маса 1000 зерен та маса зерен з одного колоса. Маса зерен з колоса – важливий елемент продуктивності рослини. Вона залежить від багатьох факторів: довжини колоса, кількості зерен в ньому і їх крупності, а також від умов вирощування. В свою чергу маса зерен з колоса має великий вплив на масу зерна з рослини та врожайність в цілому, оскільки між масою колоса та врожайністю існує позитивна кореляційна залежність.