Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Наукові підходи в насінництві – запорука підвищення якості насіння
В. М. Соколов, В. В. Вишневський

Остання редакція: 2017-05-29

Тези доповіді


В останні роки у вітчизняному насінництві відбуваються значні зміни, пов'язані з поступовою інтеграцією України у світову насіннєву спільноту. А оскільки озима пшениця залишається основною продовольчою культурою як у світі, так і в нашій країні, перед виробниками насіння ставиться відповідальне завдання – доведення його посівних кондицій до міжнародного рівня.

Без наукового підходу вирішити це завдання неможливо. На сьогоднішньому етапі актуальними залишаються дослідження з удосконалення окремих елементів насінницької технології та методів контролю якості насіння, які передбачають:

-              вивчення мінливості показників продуктивності культури та якості продукції від застосування різних засобів покращення насіння, інтегрованого захисту насіння та насінницьких посівів від шкідливих організмів, впровадження ефективних агротехнічних прийомів та інших інноваційних заходів.

-              вивчення передового вітчизняного та зарубіжного досвіду ведення насінництва, здійснення сертифікації насіння на основі ефективних методів контролювання його якості, удосконалення чинних та розроблення нових НД, що регламентують насінництво.

Саме ці та інші дослідження в Україні на найближчу п'ятирічку координує Селекційно-генетичний інститут – НЦНС за виконання програми наукових досліджень НААН "Селекція зернових і зернобобових культур".


Full Text: PDF