Наукові конференції України, Міжнародна нпк «Селекція — надбання, сучасність, майбутнє (освіта, наука, виробництво)»

Розмір шрифту: 
Біологічні особливості високопродуктивних сортів озимої м’якої пшениці
О. І. Жук

Остання редакція: 2017-06-01

Тези доповіді


Озима м’яка пшениця залишається головною продовольчою та фуражною культурою в Україні, тому підвищення її врожайності та стійкості до абіотичних та біотичних чинників навколишнього середовища є актуальною проблемою біологічної та сільськогосподарської науки. Реалізація потенційної продуктивності сучасних сортів озимої м’якої пшениці інтенсивного типу дозволяє отримати високі врожаї якісного зерна, що забезпечується формуванням оптимально пристосованої до конкретних умов вирощування надземної частини рослин, яка обумовлює розвиток 6-8 продуктивних пагонів з потужним колосом, високий вихід зерна на одиницю площі посіву.

Нами на прикладі високопродуктивних районованих у Лісостеповій зоні України сортів озимої м’якої пшениці селекції Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Фаворитка, Смуглянка, Подолянка, Придніпровська, Новокиївська, які вирощували в умовах вегетаційних та польових дослідів у Київській області, було вивчено особливості росту та розвитку рослин, структуру їх врожаю за різних умов забезпечення головними елементами мінерального живлення з ґрунту.


Full Text: PDF