Остання редакція: 2017-06-01
Тези доповіді
Сучасний рівень кормовиробництва в Україні не задовольняє потреби тваринництва. Наразі спостерігається значний дефіцит високоякісних кормів та кормового білка. За зоотехнічними нормами на одну кормову одиницю в раціоні повинно припадати не менше 110-115 г перетравного протеїну, а фактично його міститься на 30-35% менше, що призводить до значного зниження продуктивності тварин, перевитраті кормів більше, ніж в 1,5-1,7 разів.
Основною причиною значного дефіциту білка та виробництва низькопоживних кормів, їх незбалансованість є вирощування кормів з малим вмістом протеїну та інших цінних речовин.
До таких кормів відносяться чисто злакові травостої. Перш за все, вони містять незначну кількість білка, важливих поживних речовин, малу кількість незамінних амінокислот, макро- і мікроелементів і сприяють зниженню продуктивності тварин. Тому невідкладним завданням сучасного кормовиробництва є збільшення виробництва збалансованих, повноцінних кормів.