Остання редакція: 2017-06-08
Тези доповіді
Зерно ячменю є винятково цінною сировиною для виробництва продуктів харчування, особливо дієтичної продукції. До того ж, важливим напрямом застосування зерна ячменю є солодорощення у пивоварній промисловості. Під час створення сортів обох напрямів застосування варто враховувати плівчастість.
Плівчастість, як відсотковий вміст у зерні квіткових плівок, характеризує цінність зерна для переробки. Чим більший вміст плівок, тим меншою є частка поживних речовин у зерні. Наявність плівок ускладнює та збільшує вартість переробки ячменю, зокрема від щільності і маси плівок залежить вихід крупи. Так, при переробці в крупу плівчасте зерно ячменю втрачає важливі для здоров’я біологічно цінні речовини, що містяться в оболонці зерна, алейроновому шарі та зародку. У процесі солодорощення грубі плівки потребують більше часу на замочування та висушування, внаслідок чого процес солодорощення стає тривалішим та більш енергоємнішим. Грубі товсті плівки містять багато дубильних гірких речовин, які погіршують смак пива, від плівчастості залежить вихід екстракту.