Наукові конференції України, ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
Світовий попит на гречку їстівну та перспективи її вирощування в Україні
В. М. Сучкова, О. В. Моргун, Ж. Е. Сучкова

Остання редакція: 2017-06-08

Тези доповіді


Гречка їстівна – рослина роду Fagopyrum родини Гречкові (Polygonaceae), батьківщиною якої вважаються гірські райони Індії та Непалу. Як високоцінну культуру почали культивувати біля 4 тисяч років назад, а в ХХ столітті гречку називають «царицею круп» за високий уміст вітамінів і мінералів, повноцінних білків, необхідних для здоров’я людини. Гречка містить вісімнадцять незамінних амінокислот, кальцій, калій, залізо, мідь, фосфор, цинк, йод, бор, фтор, молібден, кобальт, а також вітаміни В1, В2, В9 (фолієва кислота), PP, вітамін Е, завдяки чому її можна назвати «українським суперфудом», цінною білковою, низьковуглеводною, дієтичною культурою. У цьому разі можна говорити не лише про безперечну користь культури, але й про такі важливі якості, як: невибагливість до ґрунтів, вирощування з обмеженим застосуванням мінеральних добрив та пестицидів, тому що за рахунок своїх властивостей пригнічує ріст і розвиток бур’янів.

Full Text: PDF