Розмір шрифту:
Мікробіологічні препарати як елемент біологізації вирощування ячменю ярого
Остання редакція: 2017-06-13
Тези доповіді
Ячмінь ярий є однією з провідних зернофуражних культур і за кормовими якостями наближається до стандартних концентрованих кормів. Біокліматичний потенціал України в цілому і зони Степу зокрема дає можливість вирощувати досить високі врожаї ячменю ярого, а за об’ємом виробництва зерна він знаходиться у світовій топ‐п’ятірці. Отримання високих та сталих врожаїв сільськогосподарських культур нерозривно пов’язане з родючістю ґрунту, рівень якого залежить від інтенсивності процесів життєдіяльності організмів, які його населяють. Відомо, що 90 % живих істот ґрунту складають мікроорганізми, фізіологічна і біохімічна активність яких у сотні і тисячі разів більша, у порівнянні із макроорганізмами. Для одержання якісної продукції рослинництва на основі високоефективних, конкурентоспроможних штамів створені мікробіологічні препарати. Їх основу становлять живі мікроорганізми, які мають комплекс агрономічно корисних властивостей: азотфіксація, антагонізм до фітопатогенів, фосфатмобілізація тощо. Метою наших досліджень було вивчення особливостей росту, розвитку та формування продуктивності рослин ячменю ярого, під впливом попередників, біопрепаратів та мінеральних добрив у Північному Степу України.
Full Text:
PDF