Наукові конференції України, ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
Якість зерна сої за різних технологічних заходів вирощування
В. І. Нетіс

Остання редакція: 2017-06-13

Тези доповіді


На зрошуваних землях Півдня України однією з найбільш поширених і рентабельних культур є соя. Вона відзначається досить цінним і рідкісним хімічним складом та високими поживними і кормовими якостями. Зерно сої цінується за високий уміст білка і жиру. Чим їх більше, тим вище його поживна і технологічна цінність. Природні умови цієї зони в поєднанні з поливами сприятливі для вирощування сої з високим умістом білка і жиру. Проте навіть дотримання вимог існуючої технології не гарантує одержання високоякісного її насіння, бо існуючі знання закономірностей формування зерна сої з високим умістом білка і жиру, далеко не повні. Тому ми в 2015– 2016 рр. в Інституті зрошуваного землеробства досліджували вплив сорту, фону живлення і норм висіву на хімічний склад зерна сої в умовах зрошення, з метою визначити технологічні заходи, які забезпечують формування високоякісного зерна. Польові досліди проводили за методикою Б. О. Доспєхова. Вміст білка в зерні визначали за К’єльдалем (ДСТУ 13496.4‐ 93), жиру − шляхом екстрагування в апараті Сокслета за С. В. Рушковським (ДСТУ 13496, 15‐97).

Full Text: PDF