Наукові конференції України, ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
Продуктивність квасолі звичайної в умовах Закарпаття
Н. В. Новицька, Н. М. Доктор

Остання редакція: 2017-06-13

Тези доповіді


Зернобобові культури мають важливе значення в зерновому і кормовому балансі господарств. З усіх сільськогосподарських культур зернобобові містять найбільше білка. Зерно і зелена маса їх за вмістом білка переважає зернові культури в 2–3 рази і більше. їх білки повноцінні за амінокислотним складом і значно краще засвоюються, ніж білки зернових культур. Зернобобові дають найдешевший білок, включають у біологічний кругообіг азот повітря, що недоступний для інших культур. Завдяки унікальному поєднанню в рослинах зернобобових культур двох найважливіших процесів – фотосинтезу і біологічної фіксації азоту – вони в значній мірі забезпечують свою потребу в азоті, покращують родючість і азотний баланс ґрунту, забезпечують одержання чистої продукції, поліпшують екологію. Значне розширення посівних площ під зернобобовими культурами надасть можливість з високою економічною ефективністю підтримувати родючість ґрунтів на основі поєднання використання мінеральних добрив та біологічного азоту. Закарпаття є нетрадиційним, але сприятливим регіоном для вирощування більшості зернобобових культур. Цінна зернобобова культура – квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris L.), вирощується в приватному секторі на незначних площах (в основному присадибних ділянках), що не задовольняє попиту в її продукції. Тому стоїть питання про розширення в регіоні посівних площ та збільшення виробництва товарної продукції квасолі звичайної. Серед сортового сортименту квасолі найбільш придатним для вирощування в даному регіоні є сорти зернового напряму використання ‘Мавка’, ‘Перлина’, ‘Надія’, які характеризуються стійкістю проти осипання, вилягання, ураження найпоширенішими хворобами та квасолевою зернівкою, формують зерно з високими смаковими якостями та доброю розварюваністю, урожайність яких становить 2,6–2,8 т/га зерна.

Full Text: PDF