Наукові конференції України, ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
Адаптивність і стабільність сортозразків грястиці збірної (Dactylis glomerata L.) в умовах Передкарпаття
М. М. Хом’як

Остання редакція: 2017-06-14

Тези доповіді


Основою створення міцної та повноцінної кормової бази тваринництва в західному регіоні України є багаторічні злакові трави. Вони є одним із важливих джерел сировини для виробництва різних видів кормів (сіна, сінажу, силосу, трав’яної муки, брикетів і гранул). Серед багаторічних злакових трав найбільш потенціальними можливостями відзначається грястиця збірна (Dactylis glomerata L.).

Зміна клімату та широкомасштабне забруднення довкілля висуває додаткові вимоги до створення нових сортів. Однією з нагальних сучасних потреб є пришвидшення селекційного процесу та створення сортів не тільки з високим продуктивним потенціалом в оптимальних умовах росту і розвитку, але й з високою екологічною пластичністю і адаптивними можливостями, що дозволяють формувати високі врожаї за певною мірою екстремальних умов. В селекції дуже важливо поряд з оцінкою рівня урожаю, тобто генетично обумовленого середнього урожаю сорту в конкретних екологічних ситуаціях, знати характер реакції на умови середовища. Показники реакції генотипів на зміну умов середовища характеризують властивості сорту – його пластичність і стабільність у реалізації рівня розвитку ознак. Особливо велике значення питання адаптивності має сьогодні, коли клімат стрімко змінюється. Екологічна пластичність – це здатність сорту поєднувати економне витрачання ресурсів середовища та ефективне використання поживних речовин у конкретних умовах вирощування. З цією властивістю тісно пов’язане поняття екологічної стабільності, яка відображає здатність сорту протистояти стресовим факторам. Проблему підвищення пластичності сортів порушував ще В. Я. Юр’єв, який наголошував на необхідності випробування рослин після різних попередників, на контрастних за родючістю ґрунтах, що ставить рослини, які досліджуються, у різні умови росту і розвитку та дозволяє прослідкувати реакцію кожного зразка на погіршення умов вирощування. На сьогодні найбільш поширеним способом оцінки пластичності є аналіз урожайності сортів за рядом контрастних років, або на основі випробування сортів у різних ґрунтово-кліматичних умовах та на провокаційних фонах. Практика показує, що найбільш дешевим і швидко діючим заходом підвищення врожайності корму і насіння грястиці збірної є запровадження стабільних за врожайністю і екологічно пластичних до умов вирощування нових сортів. Для оцінювання рівня стабільності використовується різноманітний арсенал методик. Однією з основних характеристик мінливих об’єктів є коефіцієнт варіації. В Україні та інших країнах колишнього СРСР поширений метод оцінки екологічної стабільності, який ґрунтується на регресійному аналізі, викладений S. A. Eberhart, W. A. Russell у 1966 р.


Full Text: PDF