Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
Державну кваліфікаційну експертизу сортів рослин можна вважати підсумковим етапом селекційного процесу, в якому поєднані робота селекціонерів, заявників, спеціалістів Українського інституту експертизи сортів рослин та компетентного органу – Міністерства аграрної політики та продовольства України. Саме науковий підхід, високий кваліфікаційний рівень та особлива відповідальність дозволяють виділяти кращі селекційні форми (сорти, гібриди, лінії, популяції). Нові та перспективні сорти отримують офіційне визнання за їх перевагу відповідно до урожайності сортів, що пройшли державну реєстрацію за п’ять попередніх років, за кількістю чи якістю отриманої продукції або за агрономічними показниками рослин, включаючи стійкість проти захворювань і шкідників, та іншими важливими ознаками зумовили значне збільшення та оновлення сортових ресурсів України.
Структура Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні включає 12 груп культур. На сьогоднішній день загальна кількість сортів Реєстру становить 9612 і група олійних та прядивних культур за кількістю сортів займає 3 місце. Вона нараховує 2065 сортів, що становить 21 % від загальної кількості. Група олійні та прядивні культури нараховує 20 ботанічних таксонів, серед яких перше місце посідає соняшник однорічний (1381 сортів, або 67 % від загальної кількості). Друге місце займає ріпак озимий (331 сорт, або 16 %). На третьому місці соя культурна (197 сортів, або 10 %) і четверте місце – ріпак ярий (72 сорти, або 3 %).